Quantcast
Channel: Autot ja moottoripyörät - ePressi
Viewing all 4712 articles
Browse latest View live

Kesäloman ykköstuotteet autonhoitoon

$
0
0

Nyt juhannusviikolla monilla starttaa kauan odotettu kesäloma. Kesälomalla monille kertyy rutkasti ajokilometrejä, ja usein se näkyy myös auton siisteydessä niin ulko- kuin sisäpuolellakin. Hiekkapöly, kura ja auton pintaan jämähtävät hyönteiset tekevät autosta epäsiistin näköisen ja automatkalla syödyt eväät puolestaan tahmaavat sisätilat. Näillä muutamilla SONAX XTREME-tuotteilla saat puhdistettua auton sisältä ja ulkoa hetkessä.

Sisäpesu raikastaa auton sisätilat ja Ikkunapesu kirkastaa näkyvyyden

SONAX XTREME Sisäpesu on näppärä ratkaisu auton sisätilojen puhdistukseen ja epämiellyttävien hajujen poistoon. Sisäpuhdistusaineella irrotat pinttyneenkin lian hellävaraisesti, niin auton sisäpuolen muovipinnoista kuin istuin- ja katoverhoiluistakin. Tuote sisältää hajuntappajaa, joka ei ainoastaan peitä, vaan myös poistaa esimerkiksi lemmikkien tai eväiden aiheuttamat, epämiellyttävät hajut. Tuote jättää jälkeensä myös raikkaan tuoksun.

Puista pöllyävä siitepöly ja maanteiden hiekka sotkevat kesällä auton ikkunoita. Autossa kannattaakin pitää matkassa SONAX XTREME Ikkunapesua, jolla ikkunat saa kirkkaiksi hetkessä. Ikkunapesun koostumus perustuu ns. ”pure water” -teknologiaan, missä demineralisoitu vesi puhdistaa ikkunat ikäviä jälkiä jättämättä. Muista pestä ikkunat myös sisäpuolelta, sillä ikkunoihin kertynyt pöly ja muu lika haittaavat näkyvyyttä etenkin silloin, kun aurinko paistaa matalalta.

Auto nopeasti puhtaaksi SONAX XTREME -tuotteilla

SONAXin XTREME-sarjassa on muutama näppärä tuote, joiden avulla auton ulkopintojen puhdistus on helppoa, nopeaa ja tehokasta. Aloita puhdistus hyönteisirrotteella, pese tehoshampoolla ja pinnoita maalipinta suihkutettavalla pikapinnoitteella.

Kesä tuo mukanaan hyönteiset. Mökkireissun jäljiltä auton keula on suorastaan kuorrutettu hyönteisten raadoilla, ja näky ei ole mitenkään mairitteleva. Hyönteisten jäämät tulisi puhdistaa auton pinnalta mahdollisimman nopeasti, sillä ne voivat pahimmillaan vaurioittaa maalipintaa. SONAX XTREME Hyönteisirrotteen ainutlaatuisten lianirrotusominaisuuksien ansiosta hyönteiset irtoavat hetkessä; suihkuta hyönteisirrotetta käsiteltäville alueille, anna vaikuttaa muutama minuutti ja pese auto sitten normaalisti.

Auton pesussa riittoisa SONAX XTREME Tehoshampoo 2 in 1 -tiiviste on todella monipuolinen tuote, sillä se puhdistaa auton tehokkaasti ja hellävaraisesti. Laimentamattomana shampoo toimii myös tehopuhdistusaineena, joka irrottaa pinttyneimmänkin lian, kuten linnunjätökset, nopeasti ja vaivattomasti.

Pesun jälkeen helpoin tapa suojata auton maalipinta on käyttää suihkutettavaa SONAX XTREME Spray & Seal -pinnoitetta. Pinnoite suihkutetaan suoraan pullosta pestylle, märälle maalipinnalle ja huuhdellaan pois runsaalla vedellä. Lopuksi kuivataan pinnalle jääneet pisarat. Spray & Seal on ehdottomasti helpoin tapa luoda autollesi vettä ja likaa hylkivä, upeasti kiiltävä maalipinta.

 

Tuotenumerot:

SONAX XTREME Sisäpesu: SO 221 241

SONAX XTREME Ikkunapesu: SO 238 241

SONAX XTREME Hyönteisirrote: SO 233 241

SONAX XTREME Tehoshampoo 2 in 1: SO 214 200

SONAX XTREME Spray & Seal -pinnoite: SO 243 400

 

Lisätietoja:

Linda Westerlund, tuotehoitaja

linda.westerlund@kaha.fi

09 615 68254


Taksi Helsingin palvelut jatkuvat 1.7. jälkeen

$
0
0

Takseihin liittyvä lainsäädäntö muuttuu 1.7.2018. Taksi Helsingin osalta palvelutarjonta pysyy ennallaan ja tarjoamme jatkossakin luotettavaa, turvallista sekä laadukasta taksipalvelua nopealla toimitusajalla. Hinnoittelu pidetään läpinäkyvänä ja kohtuullisena.

Taksin voi tilata Taksi Helsingin palvelukeskuksesta, numerosta 0100 0700, Taksi Helsinki -sovelluksella, tekstiviestitilauksella sekä yrityspalveluihin kuuluvilla TaxiButlerilla ja Internet Bookerilla. Tarjoamme edelleen myös kaikki tarvittavat lisäpalvelut, kuten esimerkiksi lastenistuimet, lemmikkieläimen kuljetuksen, Premium-kyydit, Senior-palvelut, pakettikuljetukset ja englantia puhuvan kuljettajan.

Kaikilla Taksi Helsingin välityksessä olevilla takseilla on taksilupa, samoin myös kaikilla kuljettajillamme on voimassa oleva ajolupa. Sitoudumme toiminnassamme korkeaan laatuun, saatavuuteen ja turvallisuuteen. Seuraamme jatkuvasti asiakastyytyväisyyttä ja kehitämme palvelujamme vastaamaan asiakkaidemme tarpeita ja odotuksia.

Taksi Helsingin taksin tunnistaa taksin katolla olevasta Taksi Helsinki -logolla varustetusta kuvusta sekä sivuovissa olevista Taksi Helsinki -teippauksista. Taksiasemalta asiakas voi valita aina halutessaan Taksi Helsingin taksin, ensimmäistä autoa jonossa ei ole pakko valita.

Kuljetamme asiakkaitamme myös normaaliin tapaan lentoasemalle ja sieltä pois. Taksi Helsingillä on oma taksikaista saapuvien lentojen terminaalien edessä. Asiakas voi tehdä halutessaan tilauksen heti tai ennakkona lentoasemalle. Tarkemmat ohjeet löytyvät Taksi Helsingin verkkosivuilta.

 

Taksikyydin hinnoittelu 

Heinäkuusta alkaen taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kysynnän, taksiyrityksen, varaustavan ja paikan mukaan. Taksi Helsinki jatkaa lakimuutoksen yli 1.7.2018 eteenpäin toistaiseksi samoilla hinnoilla kuin tälläkin hetkellä. Myöhemmin on tarkoitus muuttaa ja yksinkertaistaa hinnoittelua, jotta kokonaishinnan muodostaminen on asiakkaalle entistä helpompaa.

Kaikissa autoissamme on taksamittarit, joiden mukaan hinta pääsääntöisesti muotoutuu. Poikkeuksena ovat kiinteähintaiset kyydit, joita voi tilata Taksi Helsinki -sovelluksella sekä yritysten käytössä olevalla Internet Bookerilla. Samoin kiinteähintaiset kyydit ovat käytössä Helsinki-Vantaan lentoasemalta Helsingin keskustan alueelle mentäessä.

Asiakas ja kuljettaja voivat sopia myös keskenään erillisen sopimushinnan, jolloin mittaria ei käytetä hinnan laskemiseen. Jos matkan hinta ylittää 100 euroa, niin kuljettajan pitää sopia hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa.  Taksi Helsinki ottaa käyttöönsä sopimiseen erillisen lomakkeen, josta jää tosite sekä kuljettajalle että asiakkaalle.

Tarkemmat hinnoitteluperusteet löytyvät Taksi Helsingin verkkosivuilta – www.taksihelsinki.fi.

 

Lisätietoja:
Jari Kantonen, toimitusjohtaja, Taksi Helsinki Oy, jari.kantonen@taksihelsinki.fi, puh. +358 40 543 1438

 

Liikenteen päästöjen vähentämisessä konkretia ja laaja-alaisuus pääosissa

$
0
0

Liikenteen ilmastovaikutusten vähentäminen on laaja-alaista yhteistyötä, missä sekä yksilön että yhteiskunnan valinnat ovat tärkeissä osissa. Monialaisuus ja konkreettiset ratkaisut tukevat ilmastotavoitteiden saavuttamista tehokkaimmin.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä hakee ratkaisuja hiilivapaan liikenteen saavuttamiseksi vuoteen 2045 mennessä. Monialaisen työryhmän työtä tehdään useissa alatyöryhmissä.

”Meidän on puututtava liikenteen päästöihin laajalta skaalalta, jotta oikeat ja riittävän tehokkaat keinot saadaan varmasti käyttöön”, sanoo liikenteen käyttövoimien teknologisen kehityksen vaikutuksia tutkivaa ryhmää vetävä, Trafin pääjohtaja Mia Nykopp.

”Teknologisen kehityksen mahdollisuudet tulee ottaa tehokkaasti ja innovatiivisesti käyttöön, jotta saamme hyödynnettyä niitä täysmääräisesti liikenteen päästöjen vähentämisessä. Esimerkiksi täyssähköautojen ja ladattavien hybridien ensirekisteröinnit ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun, mikä kertoo osaltaan vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien autojen kehittymisestä. Myös kaasuautoissa on mahdollista käyttää kotimaisesti tuotettua biokaasua ja näyttää myös siltä, että kaasuautojen määrien kasvuennusteet saavutetaan etuajassa. Tähän ja muuhun vastaavaan kehitykseen tulee panostaa myös jatkossa, jotta pystymme omalta osaltamme vastaamaan meille asetettuihin ilmastopoliittisiin haasteisiin”, jatkaa Nykopp. 

Yhteiskunnan ratkaisujen lisäksi yksilön valinnat merkittävässä osassa

Toimet ilmaston hyväksi koostuvat monista yksittäisistä teoista, joissa yksilöiden valinnat ovat ratkaisevassa osassa. Omassa liikkumisessaan voi tehdä ympäristöystävällisiä valintoja helposti suosimalla esimerkiksi kävelyä ja pyöräilyä.

”On tärkeää, että yhteiskunta tukee yksilön toimintaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja mahdollistaa kestävät valinnat esimerkiksi erilaisten tukien ja kokeilujen muodossa, muun muassa parhaillaan käytössä olevat autojen hankinta- ja muuntotuet sekä romutuspalkkio ovat eräitä esimerkkejä tukimuodoista. Tarjonnan lisääntyessä ja jakeluinfran laajentuessa sähköauton hankkiminen tuleekin varmasti yhä useammalle realistiseksi vaihtoehdoksi. Myös tiedon lisääminen liikkumisen eri valinnoista esimerkiksi kampanjoiden avulla on tärkeää”, muistuttaa Nykopp.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämistä tukee parhaillaan käynnissä oleva Liikun, siis olen -kampanja, Ole edelläkävijä -kampanja jakaa tietoa vaihtoehtoisista käyttövoimista.

Liikenteen ilmastopoliittinen työryhmä antaa väliraportin hiilettömään liikenteeseen johtavista vaihtoehtoisista toimenpidekokonaisuuksista syksyllä 2018. Työryhmän työn edistymistä voi seurata valtioneuvoston hankesivuilta ja keskusteluun voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa hashtagilla #ilmo45.

Lisätietoja:
pääjohtaja Mia Nykopp, p. 029 5345 200, mia.nykopp(at)trafi.fi, Twitterissä @MiaNykopp
johtava asiantuntija Katja Lohko-Soner, p. 029 5346 077, katja.lohko-soner (at) trafi.fi, Twitterissä @katjalohkosoner

 

På midsommaren faller många och tar risker i trafiken – ”Brådskan och alkoholen märks”

$
0
0

Midsommaren är tyvärr ofta förknippad med olyckor. Man kunde tro att olycksfallen under midsommaren uppstår när man bränner bål, badar bastu eller grillar, men den största delen av skadorna sker faktiskt när folk faller.

Midsommaren får finländarna att i feststämning styra kosan mot stugan, stränder och naturen. Under midsommaren sker det flera olycksfall än under ett normalt sommarveckoslut.

Enligt LokalTapiolas statistik faller och halkar människor mer under midsommaren än under andra dagar i juni eller under torsdagar till söndagar i juli. Ett vanligt olycksfall är till exempel att halka på en våt terrass, brygga eller gräsmatta.

- Precis som under andra långa helger sker det fler olycksfall vilket i försäkringsbolagets ersättningstjänst märks som en liten topp i början av veckan efter midsommaren. Under midsommaren är det många som faller och halkar eller drabbas av ett olycksfall på sjön. De vanligaste skadorna är olika sen-, knä- och axelskador samt frakturer, kontusioner och brännskador, säger ersättningschef Ulla Kudjoi-Salminen vid LokalTapiolas ersättningstjänst.

Olycksfall kunde förebyggas genom att vara försiktig i naturen och använda rätt utrustning. Vid regn är det till exempel viktigt att ha lämpliga skor.

- Crocs är populära på sommaren men det lönar sig att gå försiktigt i dem. Redan lite vatten under Crocs kan leda till att man halkar. Halkskador är vanliga med dessa skor.

”Måtta med alkoholen”

Läkare Pia Luukkonen vid LokalTapiola HälsoHjälpen håller med ersättningstjänsten om att folk ofta halkar, faller och får olika kontusioner under midsommaren. Luukkonen påminner om hur viktigt det är med första hjälpen.

- Kom ihåg tre saker när du ger första hjälpen: kyla, upphöjd ställning och tryck kring såret. Det lönar sig även att kontakta oss så att vi kan hjälpa till att bedöma hur allvarlig skada det är frågan om.

Läkaren rekommendera även måtta med festandet och alkoholen.

- Under midsommaren dricker finländare ofta lite mer alkohol. Man ska dock använda alkohol måttligt och om man skadas ska man vara särskilt försiktig.

Fler trafikskador än normalt

Kring midsommaren uppstår det ofta rusning på vägarna. Enligt trafikförsäkringscentralens statistik skedde det till exempel sammanlagt 794 trafikolyckor under midsommarhelgen 2016 i vilka 213 personer skadades. Det betyder att på hundra olycksfall så skadades i genomsnitt 30,5 personer när motsvarande siffra under en normal dag är 23,7.

- Människorna rör sig mycket med bilar och andra motorfordon kring midsommaren och därmed är antalet skador större än en normal genomsnittsdag. På midsommaren har många bråttom till stugan och midsommarfesten, säger specialist Henrietta Niskanen vid LokalTapiolas ersättningstjänst för personskador i trafik.

Även alkoholen har en andel i trafikskadorna.

- Många kör småberusade eller rejält påverkade. Brådskan och alkoholen syns i trafiken som ett onödigt risktagande och i förhållande till alla trafikskador sker det en aning fler allvarliga olyckor eller dödsolyckor under midsommaren.

Tilläggsuppgifter:

Henrietta Niskanen, specialist, ersättningstjänsten för personskador i trafik, LokalTapiola, 09 453 8529, henrietta.niskanen@lahitapiola.fi

Ulla Kudjoi-Salminen, ersättningschef, LokalTapiolas ersättningstjänst, 040 7612 139, ulla.kudjoi-salminen@lahitapiola.fi

Laura Glad, informatör, LokalTapiola, 044 347 3138, laura.glad@lahitapiola.fi

Med bil till midsommarfirandet – rätt inställning och ingen alkohol

$
0
0

Midsommarrusningen är åter ett faktum på torsdagen och fredagen när finländarna reser till sina stugor. De viktigaste säkerhetstipsen för midsommartrafiken hänför sig till uppmärksamhet och behärskning. En betydande riskfaktor under midsommarhelgen är alkohol.

Det långa midsommarveckoslutet fyller vägarna med bilar och kan orsaka problem för många. Särskilt kring huvudstadsregionen lär det ska bli rusning på vägarna under torsdagen och fredag förmiddag.

- Hur bra trafiken löper under midsommaren beror på vädret och väglaget men rusning uppstår garanterat på huvudlederna särskilt under torsdag eftermiddag. Om du vill undvika den värsta rusningen lönar det sig att starta färden tidigt på fredag morgon i stället för på torsdagen, säger LokalTapiolas chefsspecialist inom trafiksäkerhet Markus Nieminen.

- När man kör i kö är det viktigt att hålla ett tillräckligt avstånd till fordonet framför och undvika omkörningar. Vid rusning måste man helt enkelt acceptera att resan tar längre och sitter man redan i en bilkö lönar det sig inte att försöka göra resan snabbare.

Enligt Nieminen har användning av mobiltelefon blivit en av de största riskfaktorerna i trafiken under de senaste åren. Det märks även i trafiken att mobiltelefonerna används alltmer till att skicka meddelanden, till sociala medier och till att surfa på webben istället för att ringa traditionella samtal.

- Uppmärksamhet är viktigt särskilt då man kör länge i kö så att man inte överraskas då kön stannar upp eller av andra snabbt uppstående situationer. Låt hellre medpassagerarna skicka meddelande och använda mobiltelefonen. Chaufförens uppgift är att koncentrera sig på körandet och se till att färden blir trygg.

Hemfärden efter midsommaren har under tidigare år börjat ungefär middagstid på söndagen. Trafiken med hemvändande midsommarfirare brukar dock inte vara lika livlig som trafiken inför midsommaren.

Tips för en smidig resa till midsommarfirandet:

  • Följ med trafikmeddelanden och planera en alternativ rutt på förhand.
  • Kontrollera bilens tekniska skick före resan om det gått en tid sedan den servades. Kontrollera i alla fall motoroljan, kylarvätskan, elapparaturen och däcktrycket.
  • Ta med tillräckligt med färdkost och drycker så att du inte behöver stanna i onödan.
  • Om du reser med barn, ta med något som håller dem sysselsatta och surfplattor.
  • Ta i förhand reda på vilka vägarbeten och publika evenemang det finns på din rutt. Till exempel Trafikverkets tjänst  ger information om vägarbeten.

Tilläggsuppgifter:
Markus Nieminen, chefspecialist, trafiksäkerhet, LokalTapiola, 040 7466 107, markus.nieminen@lahitapiola.fi
Kyösti Knuuttila, kommunikationschef, LokalTapiola, 040 1835 806, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi

Juhannusliikenteen merkittävät riskitekijät ovat ruuhka ja alkoholi – lue asiantuntijan vinkit tien päälle

$
0
0

Juhannusruuhkat ajoittuvat tänäkin vuonna torstaille ja jatkuvat perjantaina, kun suomalaiset suuntaavat juhannuspyhiksi mökille. Juhannuksen menoliikenteen tärkeimmät turvallisuusvinkit liittyvät tarkkaavaisuuteen ja malttiin. Juhannusviikonlopun merkittävä riskitekijä on alkoholi.

Juhannuksen pitkä viikonloppu kerää tiet täyteen autoilijoita ja ruuhkat voivat aiheuttaa monille päänvaivaa. Erityisesti pääkaupunkiseudun läheisyydessä teiden odotetaan ruuhkautuvan torstaina ja perjantaina aamupäivällä. 

- Juhannusliikenteen sujuvuus vaihtelee sään ja ajokelin mukaan, mutta ruuhkat pääväylillä ovat varma asia etenkin torstaina iltapäivällä. Jos haluat välttää pahimpia ruuhkia, siirrä lähtö torstailta varhaiseen perjantaiaamuun, vinkkaa LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

- Jonossa ajettaessa on tärkeää pitää hyvä välimatka edessä ajavaan ja välttää ohituksia. Ruuhkassa istuvan on yksinkertaisesti hyväksyttävä matkan pidempi kesto, sillä siinä vaiheessa ei voi enää jouduttaa matkantekoaan, Nieminen toteaa.

Niemisen mukaan viime vuosien nopeimmin kasvava riskitekijä liikenteessä on kännykän käyttö. Myös liikenteessä näkyy se, että kännyköitä käytetään yhä enemmän viestittelyyn, sosiaalisen median ja verkon selaamiseen perinteisen puhumisen sijaan.

- Tarkkaavaisuus on tarpeen erityisesti pitkissä ruuhkajonoissa, jotta jonon pysähtyminen tai muut yllättävät tilanteet eivät tule yllätyksenä. Viestittely ja muu kännykän käyttö on jätettävä kanssamatkustajille. Kuljettajan tehtävänä on keskittyä ajamiseen ja varmistaa turvallinen perille pääsy.

Juhannuksen paluuliikenne on aiempina vuosina alkanut sunnuntaina puolilta päivin. Se ei kuitenkaan yleensä ole yhtä paha kuin menoliikenne, koska monet jäävät viettämään kesälomiaan juhannukselta.


Vinkit sujuvaan juhannusreissuun:

  • Seuraa liikennetiedotteita ja suunnittele mahdollinen vaihtoehtoinen reitti etukäteen.
  • Tarkista auton tekninen kunto ennen matkaa, jos edellisestä huollosta on kulunut aikaa. Perustarkistuksiin kuuluvat muun muassa moottoriöljy, jäähdytysneste, sähkölaitteiden toimivuus sekä rengaspaineet.
  • Ota matkalle mukaan tarpeeksi evästä ja juotavaa, jotta vältät turhat pysähdykset.
  • Jos kyydissä on lapsia, ota pientä tekemistä sisältävät puuhapaketit ja tablettitietokoneet mukaan.
  • Ota etukäteen selvää tietöistä tai yleisötapahtumista reittisi varrella. Esimerkiksi Liikenneviraston palvelu tarjoaa tietoa tietöistä.

Lisätietoja:
Markus Nieminen, johtava asiantuntija, liikenneturvallisuus, LähiTapiola, 040 7466 107, markus.nieminen@lahitapiola.fi
Kyösti Knuuttila, viestintäpäällikkö, LähiTapiola, 040 1835 806, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi

MotoGP-suuruus Valentino Rossi: ”Haluan Suomeen ajamaan”

$
0
0

Elävä legenda Valentino Rossi tullaan näkemään Suomessa, kun KymiRing isännöi MotoGP-osakilpailua. Kuva: Movistar Yamaha MotoGP

Suomen isännöidessä pian MotoGP-osakilpailua, tulevat maahamme saapumaan kaikki kuninkuusluokan suuret nimet mukaan lukien yhdeksänkertainen maailmanmestari Valentino Rossi. Mies haluaisi matkustaa Suomeen myös toisesta syystä: ajamaan rallia lumella.  

MotoGP-sarjan promoottori Dorna kertoi viime viikonlopun Barcelonan MM-osakilpailun yhteydessä alkaneensa työstää ensi vuoden kisakalenteria, jonka myötä näyttää nyt vahvasti siltä, että ensimmäisen kerran MotoGP-sirkus saapuu Suomeen vuonna 2020.

Yhdeksänkertaisen maailmanmestarin Valentino Rossin tämänhetkinen sopimus Yamahan kanssa kestää vuoden 2020 loppuun, joten lajin suurin nimi tullaan näin ollen näkemään myös KymiRingin osakilpailussa.

39-vuotiaalla miehellä on kuitenkin toinenkin syy matkustaa Suomeen: hän haluaa päästä huristelemaan ralliautolla lumisiin olosuhteisiin.

– Minulla on suuri intohimo rallia kohtaan, joten tulisin mielelläni ajamaan Suomeen, Rossi kertoo.

– Talvisin ajamme aina jäällä ja lumella, no emme tietenkään joka talvi, mutta silloin, kun Italiassa on lunta. Haluankin tulla Suomeen, koska teillä on enemmän lunta.

Maveric Vinales (vas) ja Valentino Rossi. Kuva: Movistar Yamaha MotoGP

Useat MotoGP-kuljettajat käyvät harjoittelemassa Suomessa jääradalla talvikauden aikana. Rossilla on kuitenkin selvä syy, miksi hän ottaa mieluummin alleen auton kuin moottoripyörän.

– Jäärata-ajo moottoripyörällä olisi todennäköisesti liian kylmää minulle, joten ajaisin mieluummin autolla, italialainen naurahtaa.

Rossin tiimikaverille Maveric Vinalesille Suomi on sen sijaan tuttu maa, sillä vuoden 2013 Moto3-luokan maailmanmestari on käynyt ajamassa entisen managerinsa Aki Ajon kutsumana jäällä ja nimenomaan moottoripyörällä.

– Suomi on tosi mukava maa ja toivottavasti myös KymiRing on mukava rata ajaa. Olen ollut aika paljon talvisin siellä, joten tulen mielelläni Suomeen myös, kun isännöitte MotoGP-kilpailua. Tykkään mennä uusin kisapaikkoihin ja uusille radoille, Vinales toteaa.

Bilteman uudet verkkosivut on julkaistu

$
0
0

Bilteman aiempi verkkosivusto otettiin käyttöön vuonna 2009, joten nyt oli korkea aika harpata iso kehitysaskel eteenpäin ja siirtyä uuteen moderniin vaihtoehtoon. Alun vaatimattomammista vierailuluvuista on päästy siihen, että sivustovierailuja tehdään Biltema Suomen sivuille jo reilusti yli miljoona kappaletta kuukaudessa.

– Myös käyttäjäprofiili on muuttunut suuresti noista ajoista, joten on tärkeää, että voimme vastata tähän muutokseen. Esimerkiksi nykyään yli puolet sivustolla vierailevista käyttää selaamiseen matkapuhelinta, joten meille oli erityisen tärkeää, että sivut ovat mobiilioptimoidut, kerrotaan Biltema Suomen markkinoinnista.

biltema_etusivu


Bilteman omat IT-asiantuntijat ovat rakentaneet uuden verkkosivuston alusta alkaen itse. Sivuilla käytetään viimeisintä teknologiaa, jotta käyttäjät saavat kokonaisuudessaan paremman käyttäjäkokemuksen. Uudella sivustolla on helpompi hakea tuotteita, navigoida valikoissa, saada inspiraatiota ja tietoa niin tuotteista kuin palveluista sekä tehdä ostoksia verkkokaupassa.

Vastaus asiakkaiden toiveisiin

Tärkeintä prosessissa on ollut vastata asiakkaiden toiveisiin uudenaikaisemmista ja käyttäjäystävällisemmistä verkkosivuista – ja nyt toiveisiin on vastattu.Vaikka uusi sivusto on nyt lanseerattu, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi täysin valmis. Sivustoa päivitetään, kehitetään ja seurataan jatkuvasti, jotta asiakkaille tarjottava sisältö olisi mahdollisimman korkealaatuista.

biltema_vapaa-aika


– Olemme erittäin iloisia voidessamme tarjota asiakkaillemme uusinta teknologiaa. Tulevaisuudessa haluamme edelleenkin lanseerata uutta, tietenkin perusteellisen testaamisen jälkeen, Bilteman markkinoinnista todetaan.

Lisätietoa:
Biltema asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@biltema.fi
puh. 09 427 058 30
www.biltema.fi 


Ajoterveysohjeet päivitetty – uutena omavakuutus ensimmäistä ajokorttia hakiessa

$
0
0

Ajokorttisääntelyä on selkeytetty ja kevennetty liikenneturvallisuuden vaatimukset huomioon ottaen. Ajokorttilain muutokset tulevat voimaan 1.7.2018. Muutoksilla on vaikutuksia myös ajoterveysasioihin. Ajoterveyden arviointiohjeet lääkäreille on päivitetty ja ne korvaavat vanhat ohjeet.

Ajoterveysohjeita on päivitetty seuraavilta osin:

  • Ensimmäistä ryhmän 1 (ajokorttiluokat AM/120, AM/121, A1, A2, A, B, BE, T) ajokorttia hakeva voi vakuuttaa ajoterveysedellytysten täyttymisen, jolloin lääkärinlausuntoa ei tarvita. Lääkärinlausunto vaaditaan yhä tiettyjen ajoterveydenkannalta merkittävien sairauksien osalta. Nuorison terveystodistusta ei käytetä enää ajoterveyden osoittamiseen 30.6.2018 jälkeen.
  • Jatkossa lääkärinlausunto tulee toimittaa ryhmän 1 ajokortin uudistamisen yhteydessä vasta yli 70-vuotiaana.
  • Sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille on tullut ilmoitusoikeus poliisille ajoterveyteen vaikuttavasta jatkuvasta päihteiden käytöstä.  Lomakkeella (F203sr) voi myös ilmoittaa potilaan suostumuksella aikaistettujen ajoterveystarkastusten käynnistämisen ajoterveyteen vaikuttavan sairauden vuoksi.
  • Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen (F122sr) johtopäätöksistä on poistettu taksinkuljettajan toimintakykyä koskeva kohta, koska 1.7.2018 voimaan tuleva liikenteen palvelulaki ei enää vaadi toimintakykyä erikseen testattavaksi. Taksinkuljettajan tulee edelleen täyttää ryhmän 2 ajoterveysvaatimukset.
  • Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen johtopäätösosaan on lisätty kohta, jolla ilmoitetaan, että ajokykyarvio perustuu laajennettuun ajoterveystarkastukseen
  • Lisätty tietoa lääkärin esteellisyydestä kirjoittaa lausunto ajoterveysedellytysten täyttymisestä
  • Uniapnea-osiota päivitetty, lisätty uudet kehitysvamma- ja ADHD-osiot, korjattu aiempien ohjeiden sisäinen ristiriita koskien alkoholin käyttöön liittyviä kouristuskohtauksia: alkoholin käytön lopettamiseen liittyvään kouristuskohtaukseen tulee suhtautua samoin kuin muihinkin kouristuskohtauksiin ajokiellon suhteen
  • Vammaisen pysäköintilupaa koskevaa osiota tarkennettu

Lääkärinlausuntojen toimittamistapaan ei ole tullut muutoksia. Lääkärinlausuntoja ei toimiteta Trafiin, vaan lausunto annetaan ajoterveyslomakkeen ohjeiden mukaisesti aina joko asiakkaalle Ajovarmaan toimitettavaksi tai lääkärin tulee lähettää lausunto suoraan poliisille.

Lisätietoja:

Ajoterveysohjeet lääkäreille

Tietoa omavakuutuksesta ajokortin hakijalle

lakimies Emilia Ojala, emilia.ojala@trafi.fi, p. 029 5347102

 

 

Etukäteen tilattavan taksimatkan hinnan määrittelyyn voidaan käyttää taksamittarin lisäksi myös sovelluksia

$
0
0

Taksimarkkinat ja taksien hinnoittelu vapautuvat heinäkuun alussa, kun liikennepalvelulaki tulee voimaan. Ajan tai matkan mittaamiseen perustuvassa taksimatkan hinnan laskennassa voidaan jatkossa siis käyttää myös muuta mittausvälinettä kuin taksamittaria, jos matka tilataan ja maksetaan teknisen käyttöyhteyden, esimerkiksi sovelluksen avulla.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tolpalta tai lennosta otettava taksikyyti edellyttää yhä taksamittaria, ellei asiakkaalle ilmoiteta sitovaa enimmäishintaa etukäteen. Mikäli kyyti tilataan ja maksetaan sovelluksen avulla, voidaan käyttää tietyin edellytyksin taksamittaria korvaavaa digitaalista sovellusta”, kertoo tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Olennaista on mittaustiedon luotettavuus ja tiedon suojaus

Yleisimmät käytössä olevat taksipalveluiden tilaamiseen ja maksamiseen käytetyt digitaaliset sovellukset käyttävät kuljetun matkan mittaamiseen satelliittipaikannusta ja mittaavat matkassa kuluneen ajan laitteen kellon avulla. Nämä sovellukset laskevat taksimatkan päätteeksi täsmällisen hinnan, jonka määräytymisen perusteisiin matkustaja on voinut tutustua ennen taksimatkan alkamista tai tilauksen vahvistamista. Taksimatkan tiedot pitää myös tallentaa suojatusti ja ne pitää pystyä jälkikäteen tarkistamaan.

Laissa ei ole määritelty näille laitteille hyväksymismenettelyä, joten jokainen yritys vastaa käyttämiensä laitteiden vaatimuksenmukaisuudesta. Trafi ei ole antamassa asiasta määräystä, koska vaatimukset on kerrottu selvästi hallituksen esityksen perusteluissa.

Trafin käsityksen mukaan yleisemmin käytössä olevat sovellukset täyttävät lain vaatimukset ja niitä voidaan käyttää taksimatkan hinnan määrittelyyn ajan ja matkan perusteella. Olennaista on mittaustiedon luotettavuus ja tiedon suojauksen taso.

”Asiakkaan kannalta tärkeintä kuitenkin on, että hän tietää taksimatkan hinnan tai hinnan määräytymisen perusteet jo ennen taksimatkan alkua”, painottaa Sillanpää.

Hallitus on esittänyt 13.6.2018 selkeytystä ajoneuvolakiin taksamittarisääntelyä koskevilta osilta eduskunnan aiemmin hyväksymän lain tarkoituksen mukaisesti. Ehdotuksen mukaan taksamittareiden valvontatehtävät siirrettäisiin kokonaisuudessaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta Trafille.

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Olli Ahtola, p. 029 5345 366, olli.ahtola@trafi.fi
osastopäällikkö Esa Aaltonen, p. 029 5347 132, esa.aaltonen@trafi.fi

 

Nuorison terveystodistuksen käyttö ajoterveysasioissa päättyy 1.7. - omavakuutus ensimmäistä ajokorttia hakiessa riittää

$
0
0

Ajokorttilain muutokset ja Trafin uudet ajoterveysohjeet tulevat voimaan 1.7.2018. Uudistus tuo mukanaan muun muassa kevennyksiä lääkärintodistuksen toimitusvelvollisuuteen.

Ensimmäistä mopon, mopoauto, mönkijä, moottoripyörän, traktorin tai henkilöauton ajokorttia hakeva voi vakuuttaa ajoterveysedellytysten täyttymisen, jolloin lääkärinlausuntoa ei tarvita. Lääkärinlausunto vaaditaan yhä tiettyjen ajoterveyden kannalta merkittävien sairauksien osalta. Nuorison terveystodistuksen käyttö ajoterveysasioissa päättyy.

Jatkossa lääkärinlausunto tulee toimittaa mopon, mopoauton, mönkijän, moottoripyörän, traktorin tai henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavan ajokortin uudistamisen yhteydessä vasta yli 70-vuotiaana.

Tieliikenteessä lääkäreillä on ollut jo vuosia velvollisuus ilmoittaa kuljettajan pitkäaikaisesta ajokyvyttömyydestä poliisille. Ajokorttilain uudistus tuo sairaan- ja terveydenhoitajille oikeuden ilmoittaa poliisille, mikäli he hoitokontakteissa havaitsevat ajo-oikeuden haltijalla jatkuvaa päihteiden käyttöä, vastaava oikeus lääkäreillä on jo nykyisin.

Lisätietoja   

https://ajokortti-info.fi/ajotaidon-yllapito/ajoterveys/ensimmaisen-ajokortin-hakijan-vakuutus

lakimies Emilia Ojala, emilia.ojala@trafi.fi, p. 029 5347102

yksikönpäällikkö, erikoislääkäri Jukka Terttunen, jukka.terttunen@trafi.fi, p. 029 5346089

 

Kutsu median edustajille

$
0
0


Mika Kallion MotoGP-pyörä KymiRingille

Meillä on ilo kutsua teidät todistamaan, kun ensimmäinen MotoGP-pyörä jalkautuu Suomen MotoGP-radalle KymiRingille tulevana lauantaina 30.6. klo 11.

KTM:n testikuljettaja Mika Kallio tuo tällä viikolla Suomeen KTM:n MotoGP-pyörän. Tällä mallilla on kunnia saada ensimmäisenä MotoGP-pyöränä kosketus radalle, jossa Suomi tulee isännöimään MotoGP-osakilpailua vuodesta 2020 lähtien. Pyörä asetetaan KymiRingin lähtösuoran asfaltille, jossa on mahdollisuus ottaa kuvia historiallisesta hetkestä.

Medialla on mahdollisuus haastatella villillä kortilla tällä kaudella MotoGP-osakilpailuihin osallistuvaa Mika Kalliota sekä KymiRing-projektin hankejohtajaa Timo Pohjolaa.

Ilmoittautumiset tilaisuuteen pyydetään pe 29.6. klo 12 mennessä osoitteeseen: media@moottoriurheilu.tv

Tervetuloa todistamaan historiallista suomalaista moottoriurheiluhetkeä!

Uusi taksilaki avaa markkinoita – voiko kuka tahansa ajaa taksia?

$
0
0

Uusi liikennelaki avaa tarkasti säädeltyjä taksimarkkinoita kilpailulle. Välityspalvelujen tarjoajat, kuten Uber, madaltavat kynnystä taksiyrittäjyyteen. Uuden yrittäjän kannattaa varmistaa nämä asiat ennen kuin ryhtyy ajamaan taksia.

 

- Seuraamme mielenkiinnolla, miten taksimarkkinat muuttuvat lakiuudistuksen myötä ja kuinka paljon alalle tulee uusia yrittäjiä ja erilaisia toimijoita ja syntyykö uudenlaisille vakuutuksille kysyntää, erityisesti osa-aikaisen taksiliikenteen harjoittajille, kertoo LähiTapiolan liikennevakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Oma auton satunnainenkin taksiliikenteeseen käyttäminen edellyttää auton rekisteröimisen luvanvaraiseen käyttöön. Tämä tarkoittaa, että autolle on otettava myös taksiliikenteeseen tarkoitettu liikennevakuutus, jota voi täydentää kaskovakuutuksella. Asiakkaan kannattaakin aina olla yhteydessä vakuutusyhtiöön, kun ajoneuvon käyttötarkoitus muuttuu.

- Taksiliikennelupaa voi hakea myös luonnolliselle henkilölle, joten moni voi ajatella, että taksiliikennettä voisi alkaa harjoittaa kuka vain yksityinen henkilö. Kyse on kuitenkin jatkossakin luvanvaraisesta toiminnasta, joka edellyttää y-tunnuksen perustamista ja taksiliikenneluvan haltija, eli yritys, tulee rekisteröidä ajoneuvon haltijaksi, kertoo LähiTapiolan tuotepäällikkö Henna Saarelainen.

Saarelaisen mukaan yrityksen perustamisesta ja tarvittavien lupien hankkimisesta koituu kustannuksia, jotka kannattaa huomioida pohdittaessa ryhtymistä taksiyrittäjäksi.

- Yksityiskäyttöön rekisteröidyn henkilöauton vakuuttamiseen verrattuna ammattiliikenteen vakuutukset ovat kalliimpia korkeamman riskisuhteen vuoksi, joka saattaa osaltaan nostaa kynnystä varsinkin hyvin satunnaista taksiyrittäjyyttä harkitsevilla. Jos kuitenkin harkitsee esimerkiksi taksiyrittäjyyttä osalle vuodelle, voi takseille tarkoitetun vakuutuksen ottaa vain tälle ajalle, esimerkiksi muutamalle kuukaudelle, Saarelainen kertoo.

Taksiyrittäjän muistilista:

  • Hanki taksinkuljettajan ajolupa
  • Perusta y-tunnus
  • Hae taksiliikennelupaa sähköisesti Trafista – linkki avataan näille sivuille
  • Rekisteröi ajoneuvo luvanvaraiseen käyttöön ja huolehdi myös muista yrittäjän velvollisuuksista
  • Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön käyttötarkoituksen muutoksesta ja varmista vakuutusturvasi

Lisätietoja:

Tapani Alaviiri, johtaja, moottoriajoneuvovakuuttaminen, LähiTapiola, 040 4848 133, tapani.alaviiri@lahitapiola.fi

Henna Saarelainen, tuotepäällikkö, LähiTapiola, 040 8673 103, henna.saarelainen@lahitapiola.fi

Kyösti Knuuttila, viestintäpäällikkö, LähiTapiola, 050 5999 720, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi

Nya taxilagen öppnar marknaden – får vem som helst köra taxi?

$
0
0

Nya taxilagen öppnar den noggrant reglerade taximarknaden för konkurrens. De som erbjuder delningstjänster, så som Uber, sänker tröskeln för att bli taxiföretagare. En ny företagare har skäl att säkerställa sig om dessa saker före denne börjar köra taxi.

- Vi följer med intresse hur taximarknaden ändrar sig i och med den nya lagen och hur många nya företagare och olika aktörer som börjar inom branschen och om det uppstår efterfrågan på nya typer av försäkringar, speciellt för dem som bedriver taxitrafik på deltid, säger LokalTapiolas direktör inom motorfordonsförsäkring Tapani Alaviiri.

Att  använda den egna bilen även för sporadisk taxitrafik förutsätter att bilen registreras för tillståndspliktigt bruk.  Detta innebär att man för bilen även tecknar en trafikförsäkring som är avsedd för taxitrafik, som kan kompletteras med en kaskoförsäkring.  Det lönar sig för kunderna att alltid vara i kontakt med försäkringsbolaget, när bruksändamålet för fordonet ändrar.

- Ett taxitrafiktillstånd kan också sökas för en fysisk person och därför kan många tro att taxitrafik kan bedrivas av vem som helst privat person. Det är  även ändå i fortsättningen fråga om tillståndspliktig verksamhet, som förutsätter att man skaffar ett FO-nummer och innehavaren av taxitrafiktillståndet, dvs. företaget ska registreras som innehavare av fordonet, berättar LokalTapiolas produktchef Henna Saarelainen.

Enligt Saarelainen  medför det kostnader att grunda ett företag och att ansöka om nödvändiga tillstånd, vilket det  lönar sig att beakta då man funderar på att bli taxiföretagare.

- På grund av riskerna är försäkringar för yrkestrafik mycket dyrare jämfört med försäkringar för personbilar som är registrerade för privatbruk, så detta kan för sin del höja tröskeln åtminstone för dem som bara överväger att bli sporadiska taxiföretagare. Om man ändå t.ex. överväger taxiföretagande för en del av året så kan man teckna en försäkring som är avsedd för taxibilar för bara denna period, t.ex. för några månader,  berättar Saarelainen.

Taxiföretagarens minneslista:

  • Ansök om taxitrafiktillstånd
  • Skaffa FO-nummer
  • Ansök om taxitrafiktillstånd elektroniskt hos Trafi – en länk öppnas på dessa sidor
  • Registrera fordonet för tillståndspliktigt bruk och ta även hand om andra företagarskyldigheter.
  • Kontakta försäkringsbolaget för ändring av bruksändamål och för att säkerställa dig om ditt försäkringsskydd.

Omalla autolla tai moottoripyörällä ulkomaille – mitä vakuutus korvaa?

$
0
0

Kesälomakauden lähestyessä moni suunnitteleekin ulkomaanreissua omalla autolla tai moottoripyörällä. Matka onnistuu, kun suunnitelmat ovat selvät, paperit kunnossa, huollot hoidettu ja ajoneuvo on varusteltu riittävästi. Venäjälle tai muualle ETA-alueen ulkopuolelle matkustavan kannattaa varmistaa vakuutuksensa kattavuus ja korvaustaso, jotka voivat poiketa totutusta merkittävästi.

Suomalaiset autoilevat ja tekevät kesällä moottoripyöräreissuja erityisesti Keski- ja Etelä-Europpaan, Ruotsiin ja Norjaan.

- Näissä maissa suomalaiset liikenne- ja kaskovakuutukset korvaavat, kuten Suomessakin. Lisäksi Venäjälle tehdään jonkin verran matkoja omalla autolla. Vaikka suomalainen kaskovakuutus korvaakin Venäjällä tapahtuneet vahingot normaalisti, niin korvaussumma liikennevahingon osalta määräytyy Venäjän liikennevakuutuslain mukaan ja se voi jäädä pieneksi verrattuna Suomeen, kertoo LähiTapiolan moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Venäjälle tai ETA-maiden ulkopuolelle matkustavan kannattaakin huolehtia, että kaskoon sisältyy liikennevakuutusta täydentävä Ulkomaan vastuuvakuutus.

- Yleisimpiä omalla autolla ulkomailla matkatessa ovat liikennevahingot, kuten lievät kolarit, joissa vahinkoa voi sattua niin omalle kuin vastapuolenkin ajoneuvolle. Syynä ovat usein epäselvyys väistämisvelvollisuudesta ja vieraan liikenneympäristön aiheuttamat yllätykset. Lisäksi matkalla sattuu paljon autopalveluvahinkoja, joissa matka keskeytyy esimerkiksi auton teknisen vian vuoksi, kertoo LähiTapiolan tuotepäällikkö Henna Saarelainen.

Ulkomaille autolla tai moottoripyörällä matkatessa pitää ottaa mukaan voimassaolevan vakuutuksen lisäksi passi, kansainvälinen ajokortti, eurooppalainen sairaanhoitokortti, rekisteriotteen tekninen osa ja vahinkoilmoituslomake. Lisäksi autossa tulee olla viralliset EU-kilvet ja auton ollessa toisen nimissä, tulee reissuun lähtijällä olla lupa omistajalta tai rahoitusyhtiöltä auton viemiseksi ulkomaille.

Pyydä vakuutusyhtiöltä Green Gard, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Green Card on pakollinen tietyissä maissa ja ilman sitä joudut ottamaan rajavakuutuksen kyseisestä maasta. Muista myös matkaliput, luottokortti, käteinen valuutta ja kartat.

Eurooppaan omalla autolla tai moottoripyörällä matkustaessasi muista nämä:

  • Varaa tarpeeksi aikaa matkan ja reitin suunnitteluun, jotta voit nauttia matkasta paremmin. Varaudu esimerkiksi tiemaksuihin ja selvitä kannattaako majoituksia varata etukäteen sesonkiaikaan. 
  • Tarkista auton kunto ja päivitä tarvittavat huollot ajan tasalle ennen reissua. 
  • Vakuutusten voimassaoloalue ja mahdolliset korvausrajoitukset ulkomailla kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi varkausvakuutuksessa voi olla korotettu omavastuu tietyissä maissa.
  • Muista pitää riittävästi taukoja matkan aikana ja syödä ja juoda tasaisin väliajoin. 
  • Tilaa rekisteriotteen tekninen osa Trafi.fi:sta tai nouda se katsastusasemalta, jollei sinulla ole sitä. Näin osoitat omistusoikeuden kulkuneuvoosi helpoiten esimerkiksi viranomaisen pysäyttäessä. Jos nimesi ei näy rekisteriotteessa omistajana tai ajoneuvon haltijana, tarvitset lisäksi valtakirjan auton omistajalta.
  • Green cardin eli todistuksen liikennevakuutuksesta saat tilaamalla sen kirjautumalla verkkopalveluumme omilla pankkitunnuksillasi. Lähetä viesti, jossa kerrot tarvitsevasi green cardia. Saat green cardin myös asioimalla toimistossamme.
  • Vahingon sattuessa LähiTapiolan hätäpalvelu auttaa 24/7 +358 800 0 4531.

Tarkista moottoripyörä matkaa varten ja pakkaa tavarat oikein:

  • Huollata ja tarkastuta pyöräsi ennen matkalle lähtöä. 
  • Ota mukaan tarpeelliset apuvälineet, kuten työkalut, kiinnitysliina, lukot, kartat/päivitetty GPS, Huom! Keltainen huomioliivi on useissa maissa pakollinen varuste. 
  • Esimerkiksi puoliksi kulunut rengas kannattaa vaihtaa jo ennen matkalle lähtöä, jollet halua uhrata matkapäivää renkaanvaihtoa suorittavan yrityksen etsimiseen. Renkaat kuluvat moottoritienopeuksilla ja täydellä kuormalla ajettaessa nopeasti. 
  • Ajovarusteiden säänmukaisuus on hyvä varmistaa, vaikka matkaan lähdettäisiinkin heinäkuussa. Vesisateella tai vuoristossa ajettaessa lämpötila laskee yllättävän alas.
  • Kiinnitä huomiota tavaroiden pakkaamiseen, laukkujen kiinnittämiseen ja painon jakautumiseen. 
  • Suorita koeajo matkatavaroiden kanssa, jotta tiedät miten matkatavarat pysyvät kyydissä ja vaikuttavat pyörän suorituskykyyn.

Lisätietoja:

Tapani Alaviiri, johtaja, moottoriajoneuvovakuuttaminen, LähiTapiola, 040 4848 133, tapani.alaviiri@lahitapiola.fi

Henna Saarelainen, tuotepäällikkö, LähiTapiola, 040 8673 103, henna.saarelainen@lahitapiola.fi

Kyösti Knuuttila, viestintäpäällikkö, LähiTapiola, 050 5999 720, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi


Webasto panostaa sähköautojen lataustoimintaan

$
0
0

Webasto on jälleen vahvistanut asemaansa sähköautojen lataustoiminnassa ostamalla yhdysvaltalaisen AeroVironmentin sähköautojen lataus- ja testaustoiminnan.

Webasto Group, yksi maailman suurimmista autoalan toimittajista, on laajentanut toimintaansa ostamalla AeroVironmentin Efficient Energy Systems (EES) -segmentin 35 miljoonalla dollarilla. EES:n toiminta keskittyy sähköautojen lataukseen ja testaukseen, joten hankinta on merkittävä panostus Webaston pitkän tähtäimen sähköisen liikkumisen strategiaan.

”Tämä yrityskauppa kiihdyttää lataustoimintamme kehittymistä maailmanlaajuisesti,” sanoo Holger Engelmann, Webasto SE:n hallituksen puheenjohtaja. ”EES:n keskeinen tietotaito sähköautojen teknologiasta ja Webaston asema melkein kaikkien alkuperäisvalmistajien järjestelmäkumppanina muodostavat pohjan pitkän aikavälin strategiallemme,” lisää Engelmann. Webaston kaltaisen, kokeneen toimijan ymmärrys autoalan vaatimuksista ja kokemus järjestelmien integroimisesta tulee varmasti hyödyttämään sähköistä liikennettä pidemmällä aikavälillä.

Yrityskauppa tukee Webaston panostusta sähköautoiluun

AeroVironmentin EES-segmentin hankkiminen on osa Webaston kaksoisstrategian toteuttamista. Kaksoisstrategian päämääränä on paitsi vahvistaa yrityksen nykyisiä liiketoiminta-alueita, kuten lämmittimiä ja kattoluukkuja, niin myös etsiä uusia mahdollisuuksia toiminnan monipuolistamiseksi. Uusimpana aluevaltauksena Webasto on panostanut vahvasti sähköautojen latausjärjestelmien kehittämiseen.

Tunnettu lämmitinvalmistaja valikoitui sopivaksi ostajaksi AeroVironmentin EES-liiketoiminnalle, sillä Webaston sähköisen liikkuvuuden strategia oli hyvin pitkälti linjassa EES:n näkemyksen kanssa. Webasto on myös panostanut viime aikoina rutkasti sähköautoiluun ja latausasemien kehittämiseen, joten EES:n sähköautojen lataus- ja testaustoiminnan hankinta oli yritykselle luontevaa.

Alkuvuodesta 2018 Webasto toi Suomen markkinoille ensimmäisen sähköautojen kotilatausasemansa, Webasto Puren.

Utomlands med egen bil eller motorcykel – vad ersätter försäkringen?

$
0
0

Semesterperioden närmar sig och många planerar att resa utomlands med egen bil eller motorcykel. Resan blir lyckad om planerna är klara, pappren är i skick, servicen är utförd och fordonet är tillräckligt utrustat.   Reser man till Ryssland eller utanför EES-området lönar det sig att säkerställa sig om försäkringens omfattning och ersättningsnivå, vilka kan avvika betydligt från det sedvanliga.

På somrarna riktar finländarna sina bil- och motorcykelresor särskilt till Mellan- och Sydeuropa samt till Sverige och Norge.

- I dessa länder ersätter de finländska trafik- och kaskoförsäkringarna precis på samma sätt som i Finland. Dessutom görs resor med egen bil även i någon mån till Ryssland. Även om den finska kaskoförsäkringen normalt även ersätter skador som inträffar i Ryssland, så fastställs ersättningsbeloppen vid trafikskador enligt Rysslands trafikförsäkringslag och beloppet kan vara mindre i jämförelse med i Finland, berättar LokalTapiolas direktör inom motorfordonsförsäkring Tapani Alaviiri.

Reser man till Ryssland eller till stater utanför EES lönar det sig också att kontrollera att kaskoförsäkringen inkluderar en Ansvarsförsäkring utomlands som kompletterar trafikförsäkringen.

- Trafikskador är det vanligaste skadorna när man reser utomlands med egen bil, så som lindriga kollisioner, där både det egna fordonet och motpartens fordon kan skadas.  Orsaken är ofta oklarhet avseende väjningsplikten och att den främmande trafikmiljön orsakar överraskningar. På resor inträffar dessutom många bilserviceskador, där resan avbryts t.ex. på grund av ett tekniskt fel på bilen, berättar LokalTapiolas produktchef Henna Saarelainen.

När man reser utomlands med egen bil eller motorcykel ska man förutom en gällande försäkring  ta med sig pass, internationellt körkort,  europeiska sjukvårdskortet, registreringsbevisets tekniska del och en skadeanmälningsblankett. Dessutom ska fordonet ha officiella EU-skyltar och om bilen är i en annan persons namn ska den som åker med fordonet ha tillstånd av ägaren eller finansbolaget till att föra bilen utomlands.

Begär ett Green Card från försäkringsbolaget, kortet är ett bevis på gällande trafikförsäkring. I vissa länder är Green Card obligatoriskt och utan ett sådant blir du tvungen att köpa en gränsförsäkring för landet ifråga. Kom även ihåg resebiljetter, kreditkort, kontant valuta och kartor.

Kom ihåg detta inför en europaresa med egen bil eller motorcykel:

  • Reservera tillräckligt med tid för resan och planeringen av resrutten, så att du kan njuta av resan.  Bered dig på t.ex. vägavgifter och ta reda på om det lönar sig att boka övernattningar på förhand under högsäsongen.
  • Kontrollera fordonets skick och kontrollera att nödvändig service är utförda före resan.
  • Det lönar sig att kontrollera försäkringens giltighetsområde och eventuella ersättningsbegränsningar utomlands. T.ex. kan självrisken i stöldförsäkringen vara förhöjd i vissa länder.
  • Kom ihåg att hålla tillräckligt med pauser samt att äta och dricka med jämna mellanrum under resan.
  • Beställ registreringsbevisets tekniska del från Trafi.fi eller hämta det på en besiktningsstation, om du inte har det. På detta sätt bevisar du lättast äganderätten till ditt fortskaffningsmedel t.ex. om du stannas av myndigheter.  Om ditt namn inte syns i registerutdraget, som ägare eller innehavare av fordonet, behöver du dessutom en fullmakt av fordonsägaren.
  • Green Card dvs. ett intyg över trafikförsäkring kan du beställa genom att  med dina bankkoder logga in i vår nättjänst. Skicka oss ett meddelande där du berättar att du behöver ett green card. Du kan även få ett green card på våra kontor.
  • Vid en skada hjälper LokalTapiolas larmtjänst 24/7 på +358 800 0 4531.

Kontrollera motorcykeln före resan och packa resgodset korrekt:

  • Kontrollera och serva din mc före resan.
  • Ta med nödvändiga hjälpmedel, så som verktyg, fästremmar, lås, kartor/uppdaterad GPS, Obs! En gul reflexväst är obligatorisk utrustning i ett flertal länder.
  • Det lönar sig t.ex. att byta ett halvnött däck redan före resan, om du inte vill spendera dina resdagar med att leta efter ett företag som kan byta däck. Däcken slits snabbt då man kör med motorvägshastighet och full last.
  • Det är bra att säkerställa sig om att körutrustningen är enligt väderleken, även om man reser under juli.   Vid körning i regn eller bergsområden kan temperaturen plötsligt sjunka.
  • Beakta hur resgodset packas, väskorna fästs och vikten fördelas.
  • Gör en provkörning med resgodset, så vet du att resgodset hålls på plats och hur detta påverkar cykelns prestationsförmåga.

Tilläggsinformation:
Tapani Alaviiri, direktör inom motorfordonsförsäkring, LokalTapiola, 040 4848 133, tapani.alaviiri@lahitapiola.fi
Henna Saarelainen, produktchef, LokalTapiola, 040 8673 103, henna.saarelainen@lahitapiola.fi
Kyösti Knuuttila, kommunikationschef, LokalTapiola, 050 5999 720, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi

Täyssähköauto on oiva valinta pitkähköä työmatkaa päivittäin ajavalle

$
0
0

Uuden täyssähköauton hankinnassa valtion tukea hyödyntävä ajaa edullisesti. VTT arvioi, että hankintatuella hankitulla täyssähköllä ajaminen 30 000 kilometrin vuosisuoritteella maksaa 0,21 euroa kilometriltä, kun vastaavalla bensiiniautolla se maksaa 0,22 euroa kilometri. VERNEn vertailussa vastaavat hinnat ovat sähköllä ajettaessa 0,23 e/km ja bensiinillä 0,31 e/km. Verotus tasaa ajamisen hintaa eri käyttövoiminen välillä. Täyssähköautosta maksetaan vähiten veroja kaikissa vertailuryhmissä. Trafi tilasi ajamisen hintavertailut sekä VTT:tä että VERNEltä. Tutkimuslaitokset valitsivat vertailtavat uudet automallit itse ja vertailivat sitten mallin eri versioita.

Eri käyttövoimia hyödyntävien autojen ajamisen hintaerot ovat varsin pieniä. VERNEn viiden vuoden vertailussa esimerkiksi ympäristöystävällisen biokaasun ja fossiilisen maakaasun hintaero on noin 0,01 euroa kilometrillä eli alle 170 euroa vuodessa, jos ajetaan 15 000 kilometriä vuodessa. Jos vuodessa ajetaan 30 000 kilometrin, maakaasun ja biokaasun hintaero on kymmenen vuoden vertailussa vajaat 350 euroa vuodessa. 

Paljon ajavalle auton käyttövoimalla on merkitystä

Täyssähköauton hankintahinta on korkeampi kuin fossiilisia käyttövoimia hyödyntävien autojen, mutta toisaalta täyssähköautolla ajaminen on halvempaa.

VERNEn arvion mukaan viiden vuoden aikajaksolla tarkasteltuna 15 000 kilometriä vuodessa ajavalle edullisinta ajaminen on bensiinillä, dieselillä ja täyssähköautolla silloin, kun täyssähköauton ajamisen hinnassa huomioidaan valtion maksama täyssähköauton hankintatuki. 2000 euron suuruinen valtion maksama tuki uuden täyssähköauton ostavalle on voimassa vuoteen 2021 saakka. Täyssähköauton hankintahinnan suuruus tasoittui noin viiden vuoden kohdalla.

Enemmän ajettaessa sähkö osoittautui halvimmaksi, vaikka erot eri käyttövoimien välillä ovat vähäisiä. VERNEn arvion mukaan kymmenen vuoden aikajaksolla tarkasteltuna 30 000 kilometriä vuodessa ajavalle ajaminen oli halvinta hankintatuella tuetulla täyssähköautolla.

VTT:n arviossa viiden vuoden aikana 15 000 kilometrin vuosisuoritteella ajaminen oli halvinta joko bensiinikäyttöisellä tai maakaasua käyttävällä autolla ajoneuvon kokoluokasta riippuen. 30 000 kilometriä vuodessa ajavalle halvinta ajaminen on maakaasua käyttävällä autolla ja hankintatuella ostetulla täyssähköautolla.

Ympäristöystävällisempi valinta ei tule laskennallisesti kalliimmaksi

Koska hintaerot eri käyttövoiminen välillä ovat melko vähäisiä, ympäristöarvoja painottava autoilija joutuu hintaerojen sijasta pohtimaan pikemminkin sitä, kuinka paljon on valmis suunnittelemaan automatkojaan.

Toistaiseksi sähköautoilija tai biokaasua käyttävä autoilija joutuu suunnittelemaan reittinsä jakelu- ja latausinfran mukaan ja täyssähköautolla ajava myös akun toimintasäteen ehdoilla. Toisaalta sähköautojen latausinfra laajenee hyvää vauhtia. Lisäksi sähkökäyttöistä ajoneuvoa voi useimmiten ladata myös kotona, mikä ei muita käyttövoimia hyödyntäviltä onnistu.

Autoilun kustannuslaskelmat kahdelta tutkimuslaitokselta

Trafi pyysi VTT:ltä (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy) ja Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskukselta (VERNE) vertailevat laskelmat, paljonko ajaminen eri käyttövoimia hyödyntävillä henkilöautoilla maksaa. Tutkimuslaitokset valitsivat itsenäisesti laskelmissa käytetyt automallit ja lähtötiedot. Laskelmien tarkoitus on lisätä ymmärrystä siitä, kuinka monenlaiset tekijät vaikuttavat ajamisen hintaan tulevaisuudessa. Trafi haluaa tarjota mahdollisimman monipuolisen näkemyksen ajamisen hinnan muutosta koskevista arvioista eri käyttövoimilla. Tietoa voivat hyödyntää erityisesti uuden auton ostoa harkitsevat.

Vertailu tehtiin seuraavan viiden ja kymmenen vuoden ajalle. Vertailtavat autot olivat uusia markkinoilla olevia, saman automallin eri versioita. Ajamisen hintaa tarkasteltiin 15 000 ja 30 000 kilometrin vuosisuoritteella. Vertailut on tehty alkuvuoden 2018 hintatiedoilla.

Arvioihin sisältyy paljon epävarmuuksia ja niitä voi pitää suuntaa-antavina. Keskeistä ajamisen hinnan muuttumiselle tulevina vuosina on se, miten eri käyttövoimilla toimivien autojen jälleenmyyntiarvon ennustetaan muuttuvan. Tämä taas riippuu monista tekijöistä, kuten sähköautojen tarjonnassa ja hankintahinnassa tapahtuvista muutoksista ja akkujen kehittymisestä, kestävästi tuotetuttujen uusiutuvien polttoaineiden hintamuutoksista tai tarpeesta rajoittaa haitallisia lähipäästöjä tuottavien autojen pääsyä esimerkiksi keskusta-alueille.

Ole edelläkävijä

Perustietoa autojen vaihtoehtoisista käyttövoimista löytyy Trafin Ole edelläkävijä -sivuilta. Sivuilta löytyy myös tarkemmat tiedot tutkimuslaitosten hintavertailuista.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Outi Ampuja, p. 029 534 5276, Twitter @outiampuja

Vältä klassiset perusvirheet talon maalaamisessa

$
0
0

 maalausvinkit_foto_hallfrid_simonsen

Talon maalaaminen itse on edullista, mutta muutamat perusvirheet kannattaa välttää.

(Alkuperäinen norjankielinen teksti Rolf Magnus W. Sæther)

Oma talo on yleensä yksi ihmisen arvokkaimmista omistuskohteista, josta haluaa pitää erityisen hyvää huolta. Kun suunnittelet talosi julkisivun maalausta, on hyvä välttää tiettyjen klassisten virheiden tekemistä, sillä ne voivat vaikuttaa paitsi lopputulokseen myös omaan terveyteesi.

Virhe 1: Maalaaminen huonolle ja likaiselle pinnalle

Vanhan maalin poistaminen heti alkuun on tärkeää, ja sen tekee helpoiten kaapimella ja teräsharjalla. Raaputtamisen jälkeen esiin tulleet paljaat kohdat pitäisi pohjustaa hyvin ennen varsinasta maalaamista.

— Jos irtoilevaa vanhaa maalia ei poista, voi käydä niin, että uusi kerros alkaa hilseillä jo hyvin lyhyen ajan päästä, sanoo Frode Jørgensen, Bilteman maaliasiantuntija.

Tämän jälkeen julkisivu tulisi pestä hyvin, jotta maalauspinta olisi mahdollisimman puhdas. Huuhtele julkisivupinnat ensin vedellä, levitä niille sitten julkisivunpesuainetta paineilmaruiskulla ja pese ne puhtaaksi harjalla. Lopuksi huuhtele vielä vedellä.

– Julkisivunpesuaine on vahvaa, joten käytä käsineitä ja suojalaseja, peitä ikkunat ja siirrä kukat ja kasvit syrjään, Jørgensen muistuttaa.

Virhe 2: Väärän maalin valitseminen

Sekä pohjustus että maali voivat suojata taloasi hyvin useita vuosia. Eri tuotteiden laadussa ja kestävyydessä on kuitenkin isoja eroja. Kun valitset oikean maalin, ei taloa tarvitse maalata uudelleen jopa 15 vuoteen.

– On myös tärkeää, että maali vastaa hyvin toimivuus-, ympäristö- ja terveysvaatimuksia. Kallein ei välttämättä ole paras, ja on olemassa erittäin hyviä vesipohjaisia vaihtoehtoja, Jørgensen kertoo.

Virhe 3: Maalaaminen kostealle pinnalle

Anna julkisivupintojen kuivua ainakin vuorokauden ajan pesun jälkeen. Varjokohdat kuivuvat hitaammin kuin aurinkoa saavat pinnat. Jos kärsimättömänä maalaat kostealle pinnalle, kosteus voi jäädä seinän sisään, mikä voi aiheuttaa vaurioita ja maalin hilseilyä.

– Puun kosteustason voi selvittää kosteusmittarilla. Jotta maalaamisen voisi aloittaa, kosteusprosentin pitäisi olla alle 18. Myöskään sadesäällä ei ole hyvä maalata, Jørgensen ohjeistaa.

Virhe 4: Maalin roiskiminen kaikkialle

Levitä terassin lattialle suojamuovia. Käytä maalarinteppiä ikkunoiden ja muiden pintojen suojaamiseen. Jotta maalaaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin ikkunanpielien kohdalla, kannattaa varata työhön myös pienempiä, ohuempia siveltimiä.

– Mikäli maalia kuitenkin pääsee roiskumaan, voit huuhdella roiskeet pois vedellä. Kannattaa kuitenkin olla nopea, ettei maali ennätä kuivua kiinni, Jørgensen sanoo.

Virhe 5: Putoaminen tikkailta

Joka kesä sairaaloita työllistävät tikkailta pudonneet maalarit ja remontoijat. Jos siis joudut kiipeämään tikkaille ylettääksesi maalaamaan, varmista, että tikkaat ovat tukevat ja etteivät ne pääse liukumaan tai kaatumaan. Paras varmistus on pyytää joku avuksesi pitämään tikkaista kiinni siihen saakka, että olet taas turvallisesti kiivennyt alas.

– Vaihtoehtoisesti voit hankkia teleskooppivarren, johon siveltimen tai telan voi kiinnittää. Pitkän varren avulla ylettää hyvin useiden metrien korkeudelle, jolloin tikkaita ei välttämättä tarvitse lainkaan, Jørgensen sanoo.

Virhe 6: Maalaaminen suorassa auringonpaisteessa

Suora auringonpaiste voi kuivattaa maalin liian nopeasti, ja seinään voi jäädä ikäviä raitoja. Paras valinta onkin pilvinen ja lämpötilaltaan yli viisi astetta oleva maalaussää.

– Jos kuitenkin joudut maalaamaan aurinkoisena päivänä, huolehdi maalattavan kohdan varjostamisesta terassipurjeella, markiisilla tai jollain vastaavalla sääsuojalla, Jørgensen neuvoo.

Virhe 7: Liian maalin käyttäminen

On houkuttelevaa ottaa paljon maalia kerralla siveltimeen tai telaan, kun haluaa varmistaa, että maalattava pinta peittyy mahdollisimman hyvin. Liian suuri määrä maalia voi kuitenkin toimia täysin päinvastoin, kuin on tarkoitus.

– Maalaa mieluummin useita ohuita kerroksia päällekkäin. Työskentele ylhäältä alaspäin suuntautuvin vedoin. Jos maalaat telalla, kannattaa jälki viimeistellä vielä siveltimellä. Tällöin vältät maalivalumat, ja lopputuloksesta tulee siisti, Bilteman Frode Jørgensen toteaa.

 

Lisätietoa:
Biltema asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@biltema.fi
puh. 09 427 058 30
www.biltema.fi

LokalTapiola investerar i Plugit Finland som producerar tjänster för den eldrivna trafiken

$
0
0

LokalTapiola Ömsesidigt Försäkringsbolag investerar i PlugIt Finland som har specialiserat sig på laddningssystem för elbilar. LokalTapiolas  finansiering främjar företagets tillväxt inom tjänstelösningar för eldriven trafik i Finland och på den internationella marknaden.

Plugit Finland Oy grundades år 2012 och är ett serviceföretag som specialiserat sig på eldriven trafik och som erbjuder sina kunder laddningssystem för elbilar som nyckeln i hand service. Företagets kunder är hela branschen inom den eldrivna trafiken inklusive intressegrupperna, allt från de enskilda konsumenterna till de största aktörerna inom detaljhandeln.  År 2017 var Plugits omsättning 3,62 miljoner euro, vilket bildade ett positivt resultat på 260 000 euro. Under 2016 ökade omsättningen med 126 %.

- Vi har lyckats skapa en unik affärsverksamhetsmodell för tjänster inom den eldrivna trafiken i Finland och i hela världen genom att modigt investera i utvecklingen av nya tjänster och deras skalbara produktionsplattform, Pharus Cloud,  samt i kvaliteten på tjänsterna. På detta sätt säkerställer vi att våra kunder kan dra nytta av sina laddningsanordningar på bästa möjliga sätt och kring laddningen bygga  affärsverksamhet eller nya tjänster som passar dem, på egna villkor, säger Tommi Saarela på Plugit Finland.

I Tammerfors planerar företaget som tillverkar laddningssystemlösningar att i framtiden ännu lansera sitt innovativa koncept till den internationella marknaden. Bolaget har verksamhet i Finland, Singapore och Norge.

- Vi är för närvarande en stark föregångare inom eldriven trafik i Finland och vi vill vara i toppen av utvecklingen även i fortsättningen. Plugit Finlands laddningsteknik och kunnande inom programmering är redan nu i  världsklass, och för att ytterligare stärka vår position kommer vi att satsa betydligt  på systemutveckling och analysering av data i anslutning till laddningen. Det samarbete som nu inleds med LokalTapiola möjliggör tillväxt både i Finland och även utomlands, fortsätter Saarela.

- Plugit Finland har utvecklat ett innovativt sätt att ansluta elbilarnas laddningstjänster som en del av olika företags affärsverksamheter. Detta skiljer sig från andra aktörer inom branschen och garanterar affärsverksamhetens skalning i framtiden.  Via investeringen blir vi en del av den kraftigt växande branschen dvs. den eldrivna trafiken.  Vi tror att investeringen utöver våra avkastningsmål på lång sikt har betydande positiva miljö- och samhälleliga påverkningar som är centrala kriterier för LokalTapiolas investeringar, säger placeringschef Juho Salmela på LokalTapiolas Företagsfinansiering.

Plugits syfte är att med hjälp av finansieringen utveckla laddningslösningar och -tjänster för befintliga kunders användning både i Finland och på de internationella marknaderna. 

LokalTapiola Ömsesidigt Försäkringsbolag erbjuder kompletterande finansieringslösningar främst till etablerade lönsamma företag, vars omsättning är minst 10 miljoner euro och personalantal är minst 50 personer. LokalTapiola regionbolagen erbjuder sm-företag finansiering av försäljningsfordringar, finansiering för anskaffning av maskiner och anläggningar samt lånebaserad gräsrotsfinansiering.


Tilläggsinformation:

Juho Salmela, placeringschef, Finansiering för företagskunder, LokalTapiola Ömsesidigt Försäkringsbolag, 041 501 5101, juho.salmela@lahitapiola.fi

Tommi Saarela, verkställande direktör, Plugit Finland Oy, 040 505 8940, tommi.saarela@plugit.fi


Kyösti Knuuttila, kommunikationschef, LokalTapiola, 040 1835 806, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi

Viewing all 4712 articles
Browse latest View live