Quantcast
Channel: Autot ja moottoripyörät - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4666

Nuorten liikenneonnettomuudet vähentyneet kuljettajaopetuksen ansiosta

$
0
0

Liikenneopetusala toivoo, ettei myönteistä kehitystä romuteta liikenneministeriön kaavailemassa uudistuksessa.

Liikenne- ja viestintäministeriössä on vireillä kuljettajakoulutusuudistus, jonka keskeisenä tavoitteena on selkeyttää ja joustavoittaa ajokortin suoritusjärjestelmää, alentaa ajokorttikustannuksia sekä edistää digitalisaation käyttöä ajokortin suorittamisessa. Suomen Autokoululiitto on tyytyväinen uudistuksen tavoitteisiin. Kuljettajakoulutuksen perimmäinen tavoite, eli liikenneturvallisuuden edistäminen ei saa kuitenkaan unohtua. Esimerkiksi opetussuunnitelman poistaminen tai vaiheittaisesta autokouluopetuksesta luopumiselle ei ole perusteita liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Koulutuksesta leikkaaminen liikennealalla on hengenvaarallista – ihan kirjaimellisesti”, muistuttaa Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Opetussuunnitelmasta luopuminen ei ole järkevää, sillä se sirpaloittaisi opetusta eikä alenna kortin kustannuksia. Hyvä esimerkki tästä on Englanti, jossa on käytössä tutkintopainotteinen kuljettajaopetus ja jossa kustannukset ovat yhdet Euroopan kalleimmista. Englannissa kokeen läpäistäkseen ajetaan ammattilaisen kanssa keskimäärin yli 50 tuntia ja sen lisäksi vielä kymmeniä tunteja vanhempien tai tuttavien valvomana.

Kansainvälisessä alan tutkimuksessa on nähtävissä trendi, jonka mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa on herännyt kiinnostus opetussuunnitelmiin perustuvaan kuljettajaopetukseen. Aiemmin Yhdysvalloissa on suhtauduttu kriittisesti muodolliseen opetukseen.

Kuljettajakoulutuksen jaksottamisesta on kiistattomia tuloksia. 1990-luvun alussa siirryttiin kaksivaiheiseen opetukseen, ja uudistusta seuranneina 5–7 vuotena uusien kuljettajien vakavat onnettomuudet puolittuivat. Tuoreempi esimerkki on mopokoulutuksesta: pakollinen opetus vähensi HUSin tutkimuksen (2015) mukaan nuorten onnettomuuksia merkittävästi, kun sairaalahoitoon mopo-onnettomuuden vuoksi joutuneiden nuorten 15-vuotiaiden määrä puolittui kahdessa vuodessa.

”Parantuneet liikenneturvallisuustilastothan tarkoittavat sitäkin, että Suomessa on onnistuttu välttämään nuorten liikennekuolemia. Tämä on hyvä huomioida myös ministeriössä, kun tulevaisuutemme liikenteen kuvaa piirretään”, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi. 

Järjestelmiä on tarpeen kehittää muuttuvaa maailmaa kuunnellen: siksi digitalisaatiolle ja yksilölliselle opetukselle on sijansa suomalaisissa autokouluissa ja niiden kehittämisessä. Kehittäminen onkin tehokkainta systemaattisen toiminnan piirissä – ei toisilleen päällekkäisten, sirpaleisten toimintojen sekamelskassa, jota on mahdotonta valvoa. Kestävimmät tulokset saavutetaan, kun kehitetään järjestelmää vähin erin kokeilujen ja tutkimuksen avulla.

”Suomen tulee olla liikenneturvallisuuden kehittämisessä edelläkävijä. Sitä emme ole, jos otamme käyttöön keinoja, jotka on jo muissa maissa todettu liikenneturvallisuutta heikentäviksi ja kalliiksi niin ajokorttia hankkiville kuin yhteiskunnallekin”, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Jarmo Jokilampi

Suomen Autokoululiitto ry
040 063 6397
jarmo.jokilampi@autokoululiitto.fi

 

Toimitusjohtaja Ari Heinilä

Suomen Autokoululiitto ry
0400 815 505
ari.heinila@autokoululiitto.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4666

Trending Articles