Pyörien liittymäparkkeja uudistetaan ja kehitetään nyt vauhdilla. Uusin esimerkki on Triplaan avattu pyörähotelli, mutta myös monien muiden rautatieasemien pyöräparkeissa ovat kunnostustyöt käynnissä. Liittymäparkkien suosion takana ovat lisääntynyt työmatkapyöräily, joka monille tarkoittaa myös pyörän ja raiteiden yhdistämistä. “Pyörän ja joukkoliikenteen yhdistäminen on parhaimmillaan nopein, joustavin, edullisin ja ekologisin tapa liikkua”, toiminnanjohtaja Matti Koistinen Pyöräliitosta toteaa.
Liittymäparkeille on yhä enemmän kysyntää, ja siksi niitä sekä kunnostetaan että niiden palveluja parannetaan Suomessa. Viime viikolla Pasilan Triplassa avautui täyden palvelun pyörähotelli, joka tarjoaa luksustason pyöräsäilytystä kuukausimaksusta. Myös Väyläviraston ja kuntien yhteistyöllä ollaan parantamassa yhteensä 14 suomalaisen rautatieaseman pyöräpysäköintiä vielä tämän vuoden aikana.
“Työmatkapyöräilyn suosio on kasvanut selvästi ja samalla myös pyöräparkeille on yhä enemmän tarvetta, sillä ilahduttavan moni yhdistää liikkumisessaan pyörän ja joukkoliikenteen. Pyörien liityntäpysäköinti on ollut heikkoa rautatie- ja linja-autoasemilla, mutta nyt asiaa on lähdetty kehittämään Väyläviraston ja kuntien yhteistyönä. Pyöräpysäköinnin suurimmat ongelmat ovat olleet paikkojen laadun heikkous, epäloogiset sijainnit sekä turvattomuus”, Pyöräliiton Matti Koistinen sanoo.
Pyörien liityntäpysäköintipaikkoja on Suomessa ollut tähän asti vähän. Hollannin Utrechtissa avattiin juuri maailman isoin pyöräparkki, jossa on 12 500 paikkaa. Suomessa puolestaan kaukoliikenteen 28 tärkeimmällä juna-asemalla on yhteensä vain noin 3000 paikkaa.
Liittymäparkkien lisääntyvää tarvetta selittää myös se, että yhä useampi on hybridiliikkuja eli yhdistää pyöräilyn ja joukkoliikenteen.
“Joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistäminen on parhaimmillaan nopein ja joustavin tapa liikkua. Pyörä on lyhyillä matkoilla nopea sekä joustava ja juna taas pitkillä matkoilla erittäin nopea. Kaupunkiseuduilla linja-auto tarjoaa erityisesti ruuhka-aikaan stressittömän ja nopean matkan henkilöautoon verrattuna. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan eri kulkumuotojen yhdistämistä”, Koistinen sanoo.
”Iso osa omista matkoistani yhdistää taittopyörällä ajoa ja joukkoliikennettä. Pääsen esimerkiksi kotoani Tampereen Kalevasta Pyöräliiton toimistolle Helsingin Punavuoreen alle kahdessa tunnissa, joista puolitoista voin käyttää tehokkaasti työskentelyyn junassa ja loput liikkumiseen raittiissa ulkoilmassa."
Triplan Pyörähotelli kerännyt heti suuren suosion
Pasilan Triplassa avattu Pyörähotelli ja pyöräkeskus ovat vastanneet kasvaneeseen parkkikysyntään ja saaneet heti todella innostuneen vastaanoton. Pyörähotellia pyörittävän Vapaus.io:n toimitusjohtaja Mikko Ampuja kertoo, että paikkoja varailtiin jo hyvissä ajoin ennen avaamista. Pyörähotellissa on 108 paikkaa, jotka voi varata 6 tai 12 kuukauden sopimuksella ja noin 30 euron kuukausimaksulla. Yhteensä Triplassa on noin 3 000 pyöräpaikkaa, suurin osa siis ilmaisia.
Pyörähotellin sekä viereisen Triplassa olevan avoimen pyöräparkin palveluihin on panostettu: tarjolla on pyörien huoltopalveluita, pesupisteitä sekä talvirenkaiden vaihtoa. Ampujan mukaan idea on palvella yhtä lailla Triplan läpi kulkevia kuin lähialueen asukkaita. Myös Vapaus.io:n Mikko Ampuja näkee suosion selityksenä lisääntyneen työmatkapyöräilyn.
“Pyörän turvallinen säilytys, pesupaikka ja pyörähuolto parkin vieressä ovat olleet kiinnostavimpia palveluita. Työmatkapyöräilijöillä hyvän pyöräparkin tarve korostuu, sillä paikka tarvitaan säännöllisesti ja monesti pyörään on panostettu myös sen verran taloudellisesti, että se halutaan säilyttää turvallisessa paikassa.”
Lisätietoja:
Matti Koistinen
Toiminnanjohtaja, Pyöräliitto
matti.koistinen@pyoraliitto.fi
p. 044 279 5588
Mikko Ampuja
Toimitusjohtaja, Vapaus Oy
mikko@vapaus.io
p. 050 306 7000