Allt färre dör eller skadas när de kör bil, men allt fler kolliderar. Vilka trender ligger bakom utvecklingen?
- Vad gäller finländarnas bilkörning så finns det tre stora trender som förändrat trafikkulturen under de senaste årtiondena, säger Markus Nieminen, chefsspecialist på trafiksäkerhet vid LokalTapiola.
Enligt Nieminen påverkas finländarnas bilkörning och trafiksäkerhet särskilt av bilarna blivit tekniskt mer utvecklade, att bilismen stabilt ökat i popularitet och att körstilen ändrat.
- Dödskollisioner och kollisioner som leder till allvarliga skador har minskat konstant sedan början av 1970-talet trots att antalet bilar och körkilometrar ökat kraftigt. Det här beror särskilt på att säkerhetstekniken i bilarna har utvecklats, säger Nieminen.
Enligt Nieminen har man under de senaste 20 åren gjort tre stora framsteg vad gäller säkerhetstekniken i bilar: ABS-bromsar, krockkuddar och stabilitetskontroll. Från början av 1990-talet blev det vanligt med låsningsfria ABS-bromsar i nya bilar vilket minskat frontalkollisioner och utkörningar vid halt väglag. Även krockkuddarna har varit en signifikant faktor som påverkat säkerheten vid kollision. Stabilitetskontroll som aktiveras när greppet om vägen släpper blev allt vanligare i nya bilar från början av 2000-talet. Dessutom har karosskonstruktionerna utvecklats enormt under några årtionden.
- Att antalet allvarliga skador minskat beror även på den säkrare körkulturen i Finland. Vansinneskörningar är inte längre moderna även om unga män fortfarande är överrepresenterade i till exempel olyckor som sker vid omkörningar. Utöver de mer traditionella värdena i trafiken finns det nu även nya värden såsom ett ekonomiskt körsätt och strävan efter att minska utsläppen, säger Nieminen.
Finländarna råkar ut för fler olyckor än tidigare
Enligt försäkringsbolagen har antalet olyckor som sker i trafiken ökat. Det här beror främst på att bilismen ökat. Nästan hälften av alla trafikskador per år sker på parkeringsplatser.
- Att antalet skador på parkeringsplatserna är hög beror bland annat på att antalet stormarknader ökat. Parkeringshallarna och de stora parkeringsplatserna har ökat bilkörandet på parkeringsplatser. Detta märks tydligt i försäkringsstatistiken och det sker en hel del kollisioner, säger Nieminen.
Försäkringarna ersätter årligen hundratusentals skador i trafiken:
- År 2016 ersatte försäkringsbolagen 99 573 skador med stöd av trafikförsäkring.
- Av alla kollisioner i trafiken leder cirka 250 olyckor per år till döden.
- Enligt polisens uppgifter inträffade år 2017 totalt 5 570 personskador i vägtrafiken och året innan 5 911.
- Mest skador inträffar det i allmänhet under vintermånaderna. Ändringar i väderleken såsom temperaturvariationer vid noll grader och snöfall syns i skadestatistiken.
- År 2017 registrerades cirka 190 000 kaskoskador för LokalTapiolas kunder. Kaskoförsäkringen täcker till exempel skador som inträffat på parkeringsplatser där skadevållaren förblir okänd samt vindrutor som gått sönder under körning.
Tilläggsuppgifter:
Markus Nieminen, chefspecialist, trafiksäkerhet, LokalTapiola Skadeförsäkring, 040 7466 107, markus.nieminen@lahitapiola.fi
Kyösti Knuuttila, kommunikationschef, LokalTapiola, 040 1835 806, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi